Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2008 17:40 - МВР вече ще следи и всички контакти в интернет
Автор: thetruth Категория: Новини   
Прочетен: 2283 Коментари: 3 Гласове:
0



МВР ще знае по всяко време на денонощието кога сме били в интернет, на кого сме пращали имейл или съобщение по ICQ, както и с кого сме говорили по телефона, използвайки глобалната мрежа. Това става ясно от публикувана вчера в "Държавен вестник" съвместна наредба на вътрешното министерство и на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС).

Данните за действията в интернет, както и за разговорите ни по фиксиран и мобилен телефон ще са достъпни в реално време за служба "Оперативно-техническа информация" на МВР, но без самото съдържание на разговорите и кореспонденцията. Те, както и досега, ще се предоставят от операторите по реда на Закона за специалните разузнавателни средства, т.е. след решение на председателя на окръжния съд.
Според наредбата обаче всички телефонни оператори и интернет доставчици са длъжни да осигурят на МВР "пасивен технически достъп чрез компютърен терминал" до съхраняваните данни. "Това означава министерството да има достъп без човешка намеса и без самият оператор да знае, че някой отвън следи данните", обясниха експерти.
Телефонните оператори вече са осигурили такъв достъп, тъй като и досега в законите имаше такова изискване. Те съхраняват данни за това от кой номер е дошло повикването, от коя клетка, ако обаждането е от мобилен телефон, и колко време е продължил разговорът. Новото е, че обхватът се разширява и с тотално следене на интернет, което ще започне от 15 март догодина. Вече ще се събират данни за времето, в което потребителят е седял в мрежата, за изпращача и получателя на всяко съобщение, както и за началото и края на разговорите в мрежата през програми като Skype. Информацията трябва да се съхранява от операторите в продължение на 12 месеца. Това изискване е записано в директива на ЕК от 2005 г. и новия Закон за електронните съобщения. Целта е да се предотвратяват и разследват сериозни престъпления и тероризъм.
Наредбата изисква всяка година до 31 март операторите да дават отчет на министъра на вътрешните работи колко пъти са предоставяли събраните данни на компетентните органи - прокуратура, следствие, спецслужби и др., колко пъти не са могли да го направят и по какви причини. Тази информация ежегодно ще се праща и на Европейската комисия.
Както се очакваше, интернет доставчиците възразиха остро срещу някои от новите разпоредби. Собственикът на Bol.bg Димитър Ганчев обясни, че когато наредбата е дискутирана с бранша, в нея не е имало изискване да се дават данни за телефонните разговори през интернет, което изисква големи допълнителни разходи. "Освен това става въпрос за пряка намеса в един пазар, който досега не бе регулиран от правила. Не знам и как отговаря новата наредба на директивата на ЕС за анонимния достъп до интернет, но според мен противоречи", коментира Ганчев.


Тагове:   МВР,


Гласувай:
0



1. анонимен - Няма ли да ......
30.01.2008 17:46
то май само това остана! Това е позор за България! Но народът щом търпи честито да му е !
цитирай
2. 100jan - Представям си как Сулю,
30.01.2008 19:44
когото за удобство ще наричаме министър на Вътрешните работи, отива да дири фирмата, която поддържа Скайп. Ако все пак въпросният тъпчо успее да я намери, си представям как тропа на вратата на шефа и му казва на развален английски, че последния трябва да му предоставя информация. В противен случай Сулю, пардон - вътрешният министър, много ще се разсърди...
цитирай
3. nakom - представям си как един глупак
31.01.2008 01:20
който си мисли че непременно от фирмата собственик на скайп, трябва да предоставят информация за това кога си влизал в скайп и кога си излизал.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thetruth
Категория: Политика
Прочетен: 2512529
Постинги: 85
Коментари: 1221
Гласове: 1401
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930