Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2007 11:48 - Партиите - клубове на светци, в които не допускат грешници
Автор: thetruth Категория: Политика   
Прочетен: 1715 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 13.12.2007 12:02


Наскоро бившият министър на държавната администрация Димитър Калчев получи звучен шамар от ГЕРБ. Той искаше да влезе в набиращото скорост сдружение на столичния кмет Бойко Борисов, но бе използван като плашило и му бе отказано членство. Мотивът бе, че Калчев не отговаря на критериите за членство, защото е свързан с "Мултигруп". До този момент ясно разписани изисквания нямаше, но след случая "Калчев" се разбра, че членовете на ГЕРБ не трябва да са мултаци, репутацията им не бива да е съмнителна (дори да са били министри) и не бива да са съдени за каквото и да е.
Дали се допускат връзки с други групировки? Още няма яснота. Въпросът с репутацията също остана недоизчистен, тъй като при очертаващо се всенародно движение няма как в тази красота да не се намърда и някой недоказан морал. Все пак сме държавата на групировките.

"Ние сме група, която вече се опозна

около изборите, и ако някой от тези хора препоръча нов член на ГЕРБ, няма проблем" обясни шефът на УС на ГЕРБ Красимир Велчев. Според него около 2000 души вече са познати на инициаторите и те могат да предлагат и да гарантират за нови членове с доказан морал. Непознатите кандидати обаче подлежат на допълнително проучване. Засега по молбите им няма движение.
"Лична отговорност на всеки от нас е да не допуснем в новата структура да влязат хора със съмнителна репутация", обясни Велчев. Ето защо в ГЕРБ не бързали да вземат прибързани решения. "Даже имаше идея и за Калчев да изчакаме, но накрая надделя мнението, че няма за какво, той е ясен", каза още Велчев.
"УС на ГЕРБ няма да позволи името на сдружението да се използва като трибуна за безконтролно говорене или като кратък път за повторно завръщане в политиката на недотам доказали се и одобрявани личности", обяви и заместникът на Велчев Цветан Цветанов.
В ръководството на ГЕРБ са възприели следната практика - когато не познават някой от кандидатите, ходят в квартала, в който живее, и разпитват за него. Той задължително минава и през събеседване. Освен молба за членство задължително се подава и автобиография. От кандидатите за ръководни длъжности се изисква и свидетелство за съдимост.
Ситото, което ГЕРБ въведе за допускане на нови хора, е нещо ново за родния политически живот.

Членството в родните партии

се придобива сравнително лесно. Единственото ограничение за членство в БСП например е да не се членува в други партии. Нови членове се приемат от партийните организации или общинския съвет на БСП въз основа на писмено заявление до тях от кандидата. Те вземат и решение за неговото приемане.
По-строги са изискванията и процедурата за членство в НДСВ. За да си член на тази партия, трябва да притежаваш избирателни права, да не членуваш в друга партия и да не си осъждан. Приемането на нов член става след писмено заявление от кандидата и декларация, че приема устава и програмните документи на партията. Те се подават до местния общински координатор. Общинските координатори не по-рядко от един път месечно изпращат постъпилите заявления за членство на съответния областен координатор, който ги препраща на Политическия съвет. Членството в НДСВ възниква от момента на решението на Политическия съвет за утвърждаване на новия член. След получаване на решението областният координатор вписва новоприетия член в областния партиен регистър. Учредителите на НДСВ са членове по право.
Член на ДПС пък може да бъде всеки, който е за "единна и неделима България, признава и защитава равните права и свободи на всички български граждани". Кандидатът подава заявление до местния съвет и декларация, че не членува в друга партия. По членството се произнасят и местният, и общинският съвет. Членската книжка подлежи на заверка от общинския съвет всяка година.
Като сравнително нова партия "Атака" също има по-строги критерии за членство. Изискват се няколко задължителни документа - молба за членство, автобиография, а

след случая "Кузов"

и свидетелство за съдимост. Всички задължително подписват декларация, че в момента нямат висящи дознания. Кандидатите за ръководни постове в партията представят и бележка от НСС, че срещу тях не се водят следствени действия.
Скандалните молби за членство на "Атака" се прочуха със специалните графи "Произход" и "Кръвна група". Заговори се, че атакистите прилагат расистки подход при подбора на кадрите. Оправданието на Павел Чернев тогава беше, че изискването за кръвна група е въведено нарочно, като провокация към някои секти, които забраняват кръвопреливането. Но скандалът остави трайни съмнения. Не стана ясно и какво трябва да вписват кандидат-членовете в графата "произход". Препоръките от вече утвърдени партийни членове са добре дошли за кандидата.
Партийното сито в ДСБ е стандартно, но и със

специфични костовистки елементи

Желаещите да се запишат трябва да имат избирателни права и да споделят принципите и програмата на партията. Кандидатът за член на ДСБ попълва два документа: формуляр и декларация. Бъдещият партиец освен личните си данни трябва да впише и местоработата, длъжността и квалификацията си. Три празни полета са оставени за предишно членство в друга партия, с графи откога докога и най-висок пост, заеман там. След това начинаещият костовист декларира, че е запознат с устава и програмните документи на ДСБ, не е враг с чужд партиен билет и разбира се, че не е бил служител на бившата ДС. Отказ за членство може да бъде обжалван в седемдневен срок от уведомяването пред другарския съд на ДСБ - вътрешнопартийния арбитраж, който трябва да се произнесе след седмица. В партията на Костов имат и статут "симпатизант", който не плаща членски внос. Симпатизантите имат право на глас при вземане на решенията в своята партийна ядка, но не могат да растат в партийната йерархия.
По примера на ДСБ статут на симпатизантите бе гласуван и от последната конференция на СДС. В стремежа си да станат по-привлекателни за хората, сините

максимално разхлабиха партийното сито

Петър Стоянов даже призова седесарите да приемат радушно и бивши комунисти в името на възраждането на партията. Иначе процедурата да станеш син партиец е стандартна. Кандидатът за член на СДС подава до ръководството на местния клуб заявление по образец, в което описва биографията си. Умишленото скриване или изопачаване на информация е основание за отказ на членство. Въпросът за приемането на кандидата се решава на редовно събрание на местния клуб. При отказ кандидат-седесарят може да се оплаче пред непосредствения висшестоящ орган. Ако пак му откажат, може да се жалва на по-висшата инстанция и така до висшия син орган - Националния съвет. Тази демократична процедура е приета в по-добри за СДС години и едва ли скоро е прилагана, защото синята членска маса непрекъснато се топи.
Предварителното сито на кандидат-партийците едва ли дава гаранции, че те са свестни хора. Далеч по-важно е да има механизъм, който да ги контролира след това, особено ако партията стигне до властта. Иначе нещата са ясни - когато замирише на власт, кандидат-членовете обсаждат партиите. Когато властта остане зад хоризонта, партийните редици оредяват. Класически пример - СДС. През 1997-1998 синята партия бе на границата да набере 70 000 души. 1 процент от населението на България. Сега едва ли има 20 хил. организирани седесари.

в. "СЕГА"




Гласувай:
0



1. thetruth - Очаквайте утре статия как реално ...
13.12.2007 11:57
Очаквайте утре статия как реално стоят нещата с членовете на Герб. Защото едно е да поставиш някакви условия - друго е да ги изпълняваш. А особенно за кадри, които имат ръководни функции в партийната структура.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thetruth
Категория: Политика
Прочетен: 2512697
Постинги: 85
Коментари: 1221
Гласове: 1401
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930